Results 1 to 10 of 10

Thread: amrecover issue

  1. #1

    Default amrecover issue

    First of all, i want to say hello to everyone. I've been playing with amanda /testing it for 1-2 weeks and i'm happy with it. Now i put into production, the backup works great but the recovery part doesn't.

    amrecover> extract

    Extracting files using tape drive file://backup/amanda/vtape/shared/ on host ######
    The following tapes are needed: shared-1

    Extracting files using tape drive file://backup/amanda/vtape/shared/ on host #####
    Load tape shared-1 now
    Continue [?/Y/n/s/d]? y
    Volume 'shared-1' not found
    Load tape shared-1 now
    Continue [?/Y/n/d]? n
    Got no header and data from server, check in amidxtaped.*.debug and amandad.*.debug files on server
    amrecover> exit

    from the amidxtaped log file:

    Wed Sep 29 09:33:02 2010: amidxtaped: CTL << DEVICE=file://backup/amanda/vtape/shared/
    Wed Sep 29 09:33:02 2010: amidxtaped: CTL << HOST=######
    Wed Sep 29 09:33:02 2010: amidxtaped: CTL << DISK=^/home$
    Wed Sep 29 09:33:02 2010: amidxtaped: CTL << DATESTAMP=20100929022457
    Wed Sep 29 09:33:02 2010: amidxtaped: CTL << END
    Wed Sep 29 09:33:02 2010: amidxtaped: pid 23593 ruid 504 euid 504 version 3.1.2: rename at Wed Sep 29 09:33:02 2010
    Wed Sep 29 09:33:02 2010: amidxtaped: find_volume labeled 'shared-1'
    Wed Sep 29 09:33:02 2010: amidxtaped: parse_inventory: load slot 0
    Wed Sep 29 09:33:02 2010: amidxtaped: new Amanda::Changer::Error: type='failed', reason='notfound', message='Volume 'shared-1' not found'
    Wed Sep 29 09:33:02 2010: amidxtaped: CTL >> MESSAGE Volume 'shared-1' not found
    Wed Sep 29 09:33:02 2010: amidxtaped: CTL >> FEEDME shared-1
    Wed Sep 29 09:33:03 2010: amidxtaped: CTL << ERROR
    Wed Sep 29 09:33:03 2010: amidxtaped: ignoring spurious Amanda::Recovery::Scan abort call
    Wed Sep 29 09:33:03 2010: amidxtaped: CTL >> MESSAGE got invalid response from remote
    Wed Sep 29 09:33:03 2010: amidxtaped: exiting with 0

    any suggestions are welcome

  2. #2

    Default

    i redid the entire configuration and i have the same problem. it only finds the last volume used for backup. anybody else ran into this issue?

  3. #3

    Default

    one thing i noticed, if i do

    amtape DailySet1 slot 3

    on the backup server

    then the tape is loaded without problems in amrecover

  4. #4
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Canada
    Posts
    1,049

    Default

    It's hard to tell what is wrong in your config when you don't post it.
    I'm pretty sure restoring from file://backup/amanda/vtape/shared is not correct.
    Post your changer/device configuration

  5. #5

    Default

    hello martineau, sorry for that. here is my amanda.conf

    org "shared" # your organization name for reports
    mailto "xxx@xxx" # space separated list of operators at your site
    dumpcycle 2weeks # the number of days in the normal dump cycle
    runspercycle 14 # the number of amdump runs in dumpcycle days
    tapecycle 30 # the number of tapes in rotation
    runtapes 1 # number of tapes to be used in a single run of amdump
    tpchanger "chg-disk" # the tape-changer glue script
    tapedev "file://backup/amanda/vtape/shared" # the no-rewind tape device
    changerfile "/etc/amanda/shared/changer.conf" # tape changer configuration parameter file
    changerdev "/dev/null" # tape changer configuration parameter device
    tapetype HARDDISK # what kind of tape it is
    labelstr "shared" # label constraint regex: all tapes must match
    dtimeout 3600 # number of idle seconds before a dump is aborted
    ctimeout 300 # max number of secconds amcheck waits for each client
    etimeout 1800 # number of seconds per filesystem for estimates
    define dumptype global {
    comment "Global definitions"
    auth "bsdtcp"
    }
    define dumptype gui-base {
    global
    program "GNUTAR"
    comment "gui base dumptype dumped with tar"
    compress none
    index yes
    }
    define tapetype HARDDISK {
    comment "Virtual Tapes"
    length 200 gbytes
    }

    if i do an amtape shared slot <number of tape that can't be found from amrecover)
    it loads it after that, so as you say there must be some problem with the changer somewhere. please let me know if you need anything else

  6. #6

    Default

    yes, i noticed this now. i don't have the changer.conf file

  7. #7
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Canada
    Posts
    1,049

    Default

    man amanda.conf

    see amrecove_changer

  8. #8

    Default

    thank you, i am going to play with it. one last question

    i added a new disk for backup with include files for directories in order to make smaller backups. the problem is this :
    ....
    ERROR: my.server.com: [No include for /home/./d]
    ERROR: my.server.com: [No include for /home/./c]
    ERROR: my.server.com: [No include for /home/./b]
    ERROR: my.server.com: [No include for /home/./a]

    the disklist entries are these:
    my.server.com /home/./a /home {
    gui-base
    exclude list "/var/lib/amanda/exclude-list"
    include "./[a]*"
    }
    my.server.com /home/./b /home {
    gui-base
    exclude list "/var/lib/amanda/exclude-list"
    include "./[b]*"
    }
    my.server.com /home/./c /home {
    gui-base
    exclude list "/var/lib/amanda/exclude-list"
    include "./[c]*"
    }
    my.server.com /home/./d /home {
    gui-base
    exclude list "/var/lib/amanda/exclude-list"
    include "./[d]*"
    }

    i have the exact same config for other 2 hosts and they work without problems. i know i'm doing something wrong but i can't figure out what. please let me know what else you need and thank you very much.

  9. #9
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Canada
    Posts
    1,049

    Default

    amanda can't read /home/./ or there is no file with 'a' as the first letter.

  10. #10

    Default

    indeed, the backup was working fine on /home , but not on the files inside /home , modified the permissions and now it's ok. i've been playing with this all day and didn't consider the lack of permissions. thank you

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •