Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: 3.0 and Ubuntu 8.04 install....

  1. #1

    Default 3.0 and Ubuntu 8.04 install....

    I was excited about a version(3.0) of ZMC for Ubuntu 8.04.2 LTS. However, I hit a couple fo bumps on install. The following dependencies were listed in the "ZMC User's Guide": libcurl3-gnutls, libreadline5, libglib2.0-0. In addition, installation errored out with xinetd, mailx and mtx needed. Each time I uninstalled, installed the requested package with the Synaptic installer and reinstalled ZMC. The oddest part is when I went to install mtx. The Synaptic installer indicated it had to uninstall amanda. I let it (not sure what it did but it did not take more that a flash). I then manually uninstalled and reinstalled ZMC.

    Current problems: no list of tape changers to choose from (select from list and Other).

    The ZMC display is looking poorly if I use [url]https://localhost[/url]. Firefox complains that YUI JS cannot be loaded from server....If I use [url]https://192.168.0.219[/url] I get compalint about expired certificate. I accept exception and the display looks OK.

    Suggestions of nature that can be repeated in public?
    Thanks
    Paul Jagger

  2. #2
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    1,559

    Default

    xinetd, mailx and mtx was documented under "Linux RPM" section. This section was applicable for all Linux packages. This documentation error will be corrected in the next documentation release.

    ZMC tries to discover tape changers by looking at some device directories (such as /dev/sg* and so on). What is your changer device name? If ZMC fails to discover device, no list of
    tape changers can be found. Please choose "Other" and input the device changer name.

    Are you trying to access the Management console over a slow link?

    Can you please provide example of "ZMC display looking poorly"? Are you using Firefox 3.0?

    thanks,
    Paddy

  3. #3

    Default

    Quote Originally Posted by paddy View Post
    xinetd, mailx and mtx was documented under "Linux RPM" section. This section was applicable for all Linux packages. This documentation error will be corrected in the next documentation release.

    ZMC tries to discover tape changers by looking at some device directories (such as /dev/sg* and so on). What is your changer device name? If ZMC fails to discover device, no list of
    tape changers can be found. Please choose "Other" and input the device changer name.


    Are you trying to access the Management console over a slow link?

    Can you please provide example of "ZMC display looking poorly"? Are you using Firefox 3.0?

    thanks,
    Paddy
    I will try to get Ubuntu to see the changer (SONY TSL-1100)
    Not a slow link - on server(localhost = 192.168.0.219)
    Yes Firefox 3.0.11 - complains about YUI JS cannot load - formatting lost. All items crowded on left side of the screen. I could send a sceenshot.

  4. #4

    Default

    further note: synaptic installer complained that amanda was broken. Had to install gnuplot

  5. #5

    Default

    Re: ZMC does not see tape drives

    what do I need to do to get ZMC to see these drives? Diagnostic info below



    paul@ubuntu804d:~$ cat /proc/scsi/scsi
    Attached devices:
    Host: scsi0 Channel: 00 Id: 05 Lun: 00
    Vendor: HP Model: C5683A Rev: C908
    Type: Sequential-Access ANSI SCSI revision: 02
    Host: scsi0 Channel: 00 Id: 06 Lun: 00
    Vendor: SONY Model: TSL-11000 Rev: L0u6
    Type: Sequential-Access ANSI SCSI revision: 02
    Host: scsi0 Channel: 00 Id: 06 Lun: 01
    Vendor: SONY Model: TSL-11000 Rev: L0u6
    Type: Medium Changer ANSI SCSI revision: 02
    Host: scsi1 Channel: 00 Id: 00 Lun: 00
    Vendor: ATA Model: ST380815AS Rev: 4.AA
    Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 05
    Host: scsi2 Channel: 00 Id: 00 Lun: 00
    Vendor: HL-DT-ST Model: DVD-RAM GH22LS30 Rev: 1.01
    Type: CD-ROM ANSI SCSI revision: 05
    paul@ubuntu804d:~$

    a look at /dev/sg shows the following:

    paul@ubuntu804d:~$ sudo sg_map
    Device /dev/nst0 is busy
    /dev/sg0
    /dev/sg1
    /dev/sg2 busy
    /dev/sg3 /dev/sda
    /dev/sg4 /dev/scd0

    from the /var/log/messages files

    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 86.633365] scsi0 : Adaptec AIC7XXX EISA/VLB/PCI SCSI HBA DRIVER, Rev 7.0
    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 87.637137] scsi1 : ahci
    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 87.637345] scsi2 : ahci
    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 87.637497] scsi3 : ahci
    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 87.637648] scsi4 : ahci
    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 87.637776] scsi5 : ahci
    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 87.637837] scsi6 : ahci
    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 87.916743] scsi 0:0:5:0: Sequential-Access HP C5683A C908 PQ: 0 ANSI: 2
    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 87.929502] scsi 0:0:6:0: Sequential-Access SONY TSL-11000 L0u6 PQ: 0 ANSI: 2
    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 87.954294] scsi 0:0:6:1: Medium Changer SONY TSL-11000 L0u6 PQ: 0 ANSI: 2
    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 90.015987] scsi 0:0:5:0: Attached scsi generic sg0 type 1
    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 90.016013] scsi 0:0:6:0: Attached scsi generic sg1 type 1
    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 90.016034] scsi 0:0:6:1: Attached scsi generic sg2 type 8
    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 90.034828] st 0:0:5:0: Attached scsi tape st0
    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 90.239288] scsi 1:0:0:0: Direct-Access ATA ST380815AS 4.AA PQ: 0 ANSI: 5
    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 90.239359] scsi 1:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 90.240472] scsi 2:0:0:0: CD-ROM HL-DT-ST DVD-RAM GH22LS30 1.01 PQ: 0 ANSI: 5
    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 90.240553] scsi 2:0:0:0: Attached scsi generic sg4 type 5
    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 91.259015] ch 0:0:6:1: Attached scsi changer ch0
    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 91.259305] st 0:0:6:0: Attached scsi tape st1
    Jul 6 13:34:18 ubuntu804d kernel: [ 91.318867] sr0: scsi3-mmc drive: 48x/48x writer dvd-ram cd/rw xa/form2 cdda tray

  6. #6
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    1,559

    Default

    YUI JS has to load. Otherwise, formatting may not work. Can you please open a support call?
    We will need you to provide logs by running /opt/zmanda/amanda/bin/zm-support tool.

    Support team will help you analyze why JS did not load.

    thanks,
    Paddy

  7. #7
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    1,559

    Default

    It is ok if ZMC does not discover changers automatically. Please choose "Other" and fill in the
    changer device name (/dev/sg2). BTW, do you have "mt" command on the server?

    thanks,
    Paddy

  8. #8

    Default

    Ok, perhaps we can get back on track. Where should I send the debug info generated by the zm-support tool?

  9. #9
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    1,559

    Default

    I'm assuming that you still seeing JS not loading issue. Please open a support call (Login to
    Zmanda Network with your id, Click on Support tab). You should be able to open a support case.

    Paddy

  10. #10

    Default

    No,

    That seems to have been fixed by being sure to be logged in as su on intstall.

    What I need now is to be able to access the two tape devices as shown on the previous logs. Yes, mtx is installed but it does not see the drives. A next step to try would be very appreciated.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •