PDA

View Full Version : tpchanger chg-robot not getting configured properly



gms-geopic
January 21st, 2014, 03:29 AM
Hello,

I am using Amanda 3.3.4 on RHEL 5 server edition. I want amanda to automatically load and unload tape from my robotic library for which I am using tpchanger ch-robot, Now problem is that I am trying to use IBM tape drivers with mtx which is not working for me.
#mtx -f /dev/IBMtape0 inquiry
cannot open SCSI device '/dev/IBMtape0' - Device or resource busy

and if same is done against os driver it gives following-
# mtx -f /dev/sg1 inquiry
Product Type: Tape Drive
Vendor ID: 'IBM '
Product ID: '03592E05 '
Revision: '1A33'
Attached Changer: No

So if I try to use OS drivers then mtx commands are working for me but after configuring these os drivers in my amanda.conf and then trying amcheck it says /dev/sg1 is not a tape-device.
Plz help me where I am wrong and problem is with mtx or with my configuration. Looking for immediate help as I am stuck with it since days.

Regards,
Sunita

martineau
January 21st, 2014, 08:13 AM
/dev/sg1 is the changer device, not the tape device.
What is the tape device? is it /dev/IBMtape0?

define changer ... {
tpchanger "robot:/dev/sg1"
property "tape-device" "0=tape:/dev/IBMtape0"
}

gms-geopic
January 21st, 2014, 08:41 PM
/dev/sg1 is the changer device, not the tape device.
What is the tape device? is it /dev/IBMtape0?

define changer ... {
tpchanger "robot:/dev/sg1"
property "tape-device" "0=tape:/dev/IBMtape0"
}

thanks for the reply..
in my case, /dev/sg1 is a tape drive.. see the following out of # mtx -f /dev/sg1 inquiry describes

Product Type: Tape Drive
Vendor ID: 'IBM '
Product ID: '03592E05 '
Revision: '1A33'
Attached Changer: No

Its /dev/changer for changer in my case.
Regards,
Sunita